Blockchain: drift och användning

✔️ Information granskad och uppdaterad i maj 2024 av Eduardo López

Betraktas som grunden för moderna kryptovalutor, lBlockchain-tekniken blev en riktig revolution på marknaden. Och det är att dess nya verksamhet gjorde det möjligt att skapa mycket säkrare och anonyma transaktioner enkelt och snabbt, allt detta med bara att använda internet.

Innan du investerar i kryptovalutor är det mycket viktigt att veta hur Blockchain fungerar och anledningen till att det är så viktigt för kryptovalutor. Även om det kanske låter som en komplex matematisk term, så är det inte. Det är därför vi här kommer att prata om vad Blockchain är, hur det fungerar och vad det är till för.

HatVad är Blockchain?

Även känd som blockchain, Blockchain är en unik typ av databas vars uppgift är att registrera transaktioner. För att göra detta använder den en serie block som grupperar olika transaktioner som valideras av ett nätverk av noder (medlemmar).

Till skillnad från nuvarande teknik och konventionella databaser, Blockchain utför valideringen av varje block av operationer på ett decentraliserat sätt. Det vill säga de valideras av noder som kan lita på personer eller institutioner som ingår i Blockchain-nätverket.

blockchain

Exempel på drift

Låt oss föreställa oss att José skickar en Bitcoin till Juan, José skulle vara A och Juan B. När A genomför transaktionen för B genereras en post som grupperas i ett block. Detta block skickas till nätverket där noder ansvarar för att validera det.

När nämnda transaktionsblock har validerats läggs det till blockkedjan, som är fritt tillgängligt för alla användare. Efter all denna process valideras bitcoin som A skickade till B, det vill säga José till Juan, och transaktionen avslutas.

Vilka är fördelarna med Blockchain-teknik?

  • Större säkerhet: En av poängen för blockchain-teknik är att den visar sig vara väldigt säker. Faktiskt, Det finns ingen teknik som kan garantera att informationen i blocken är okränkbar mer än Blockchain.
  • transparens: Det slutliga blocknätverket är offentligt tillgängligt, vilket garanterar total transparens och tillgång till information från blockkedjan. Trots att den är fritt tillgänglig är denna kedja också mycket säker och kan inte komprometteras.
  • Operations kostnader: Genom att inte kräva användning av mellanhänder för validering av de olika stadierna i transaktionen, liksom tack vare användningen av samhällen i form av noder, kostnaden för drift av Blockchain är lägre. Detta sänker i sin tur kostnaden för transaktioner med den här metoden, till exempel kryptovalutor.
  • Mångsidig: Även om användningen av denna teknik huvudsakligen är avsedd för kryptovalutor, arbetar man med att anpassa den för andra användningsområden. På detta sätt kan vi se att det är möjligt att få många fördelar med blockkedjor.

Typer av Blockchain

offentlig

Som namnet antyder, I det offentliga Blockchain är transparens det viktigaste eftersom blockchains är fritt tillgängliga. Vem som helst kan ange och känna till blockchain-informationen, eftersom det inte finns någon typ av filter för den.

Fördelarna med denna modell är att den är helt decentraliserad, cVem som helst kan göra en transaktion och dessa valideras endast av Blockchain-gruvarbetare. En av de största exponenterna för denna typ av teknik är Bitcoin, eftersom den mest kända och mest värdefulla kryptovalutan använder denna blockchain.

konsortium

Till skillnad från tidigare Blockchain, Detta fungerar på ett delvis decentraliserat sätt, eftersom de som validerar transaktionerna här är tredje parter. Med andra ord, här har vi användningen av betrodda mellanhänder istället för gruvarbetare (konventionella människor), som utövar mer kontroll över kedjan.

En pålitlig tredje part kan till exempel vara ett bankinstitut eller ett finansiellt institut. En annan egenskap är att denna grupp av institutioner, som bildar nätverket av noder, kan bestämma hur öppen kedjan är. Om de vill kan de ge fri tillgång till det och om inte, kan de begränsa vissa uppgifter.

privat

Designad främst för privata företag, Denna typ av Blockchain kan sägas vara centraliserad. Detta beror på att dess verksamhet och beslut kretsar kring en enda tredje part som i allmänhet är ett företag. Detta företag bestämmer graden av öppenhet och begränsning av data på Blockchain.

Alla transaktioner valideras av denna tredje part så det är han som kontrollerar hela blockchain. Eftersom de är privata är det inte vanligt att hitta denna typ av kedjor öppna för allmänheten eftersom de är begränsade till företaget och dess nära miljö.

Teknik inom allas räckhållos

Även om det kan tyckas att Blockchain är en komplex teknik och till viss del begränsad, är det i själva verket inte. Numera kan man säga att Blockchain är en teknik av typen Open Souce, eller på spanska, öppen källkod.

Det betyder att inte bara någon kan komma åt blockchain och veta hur det fungerar och dess data. Du kan också utveckla din egen blockchain från en annans kod som hände med bitcoin och ett stort antal andra kryptovalutor som baserades på deras Blockchain.

blockchain

En förändring i systemet?

Blockchain-tekniken lovar att vara en bra lösning på dagens cybersäkerhet och dataskyddsproblem. Även om den inte används i stor utsträckning ännu, är denna teknik ett bra sätt att förbättra säkerheten för transaktioner.

Enligt analytiker förväntas tillväxten av Blockchain-användning öka under de kommande åren. Vad mer, Utvecklingen av blockkedjor för specifika användningsområden, som fallet med privata företag, kommer utan tvekan att öka denna teknik avsevärt.

Eduardo Lopez

Redaktör och copywriter

Jag heter Eduardo López Martínez, jag är född i Madrid, Spanien och jag är 48 år gammal. Jag är journalist och jag är en del av Brokersdeforexconfiables.com-teamet. Vill du veta lite mer om mig? Jag inbjuder dig att läsa min biografi.

Se publikationer av Eduardo López

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *